Get high, but stay grounded, dat was de opdracht die deze yogi’s meekregen. Nee, geen spirituele high, maar écht de hoogte in. Honderd meter om precies te zijn. Hier, op het Panoramadek van de Rotterdamse Euromast, rolden ze hun yogamatje uit. En blijf op zo’n plek maar eens met beide benen op de grond. Letterlijk lukte dat deelnemer Taeke Reijenga niet helemaal, bekent hij lachend. ‘Stond ik daar in de Neerwaartskijkende Hond, met één been in de lucht, stak er opeens een windvlaag op. Behoorlijk lastig om dan je balans te bewaren…’

Rooftop yoga waait over vanuit Londen en New York en landt steeds vaker op onze Hollandse daken. Bijvoorbeeld bovenop het vijfsterrenhotel W, Amsterdam. Of tussen de tuinbonen en goudsbloemen van de Dakakker, Rotterdam. Ook doodgewone dakterrassen blijken ideaal voor openluchtstudio’s. Als je balancerend in de Boom een concentratiepunt moet kiezen, dan maar het topje van de Utrechtse Dom of de Grote Kerk in Den Haag, toch?

Juist die concentratie blijkt de grootste uitdager, ervaarde Taeke toen hij oog in oog stond met de ruige, Rotterdamse skyline. ‘Buiten word je veel sneller afgeleid en dus gedwongen om supergeconcentreerd te blijven. Het ene moment dreven er dreigende wolken voorbij en was het fris, plots brak de zon door en stond je weg te branden. En weet je wat nu zo tof is? Ik accepteerde het allemaal meteen.’ Wie weet kan ‘dakyoga’ ons dan toch naar grotere hoogten brengen.

Geplaatst in de rubriek What’s Hot? van Yoga Magazine, editie 5-2017.